Avertizare de călătorie în Croația, unde este cod portocaliu și roșu de vânt

Avertizări de furtună în Spania. FOTO Alpinmar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, începând cu data de 13 mai, au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt, cu intensificări puternice la rafală.

Prognozele meteorologice pentru canalul Velebit indică o înrăutățire a condițiilor atmosferice, însoțită de precipitații intense și vănt extrem de puternic, cu o viteză de până la 130 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim și în furnizarea energiei electrice. Regiunile Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić, Rijeka, golfurile Kvarner și Kvarnerić, precum și nordul Dalmației se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sunt închise următoarele linii maritime:

  • în regiunea Rijeka: Novalja–Rab–Rijeka, Mali Lošinj–Cres–Rijeka, Mali Lošinj – Unije-Susak, Prizna-Zigljen;
  • în regiunea Dubrovnik: Dubrovnik-Lopud-Suđurad;
  • în regiunea Zadar: Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošnj.

Pentru data de 14 mai, canalul Velebit se află sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, iar golfurile Kvarner și Kvarnerić și nordul Dalmației se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat –http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că în situații de urgență pe teritoriul Croației pot apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță”(http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*