Atenţionare de călătorie în Lituania: restricții de circulație și controale la frontieră în perioada 7 – 13 iulie

Vilnius, Lituania. FOTO: Peggy Marco, Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Lituania că se reintroduc controalele la frontieră, în perioada 7 iulie, ora 08.00 – 13 iulie, ora 08.00.

Potrivit MAE, acestea vor include puncte de control la frontierele Lituaniei cu Letonia și Polonia, precum și puncte de control în aeroporturi și porturi maritime pentru călătoriile interne în spațiul Schengen. În funcție de situație și potențiale amenințări, verificările vor fi efectuate în mod aleatoriu în orice moment al zilei, pe baza unei analize de risc. Autoritățile lituaniene au stabilit și un pachet de măsuri ce vor fi valabile în perioada 7 – 13 iulie, astfel:

spațiul aerian de deasupra capitalei va fi închis între 11 iulie, ora 12.00, până în 12 iulie, ora 14.00 și nu vor fi posibile decolări sau aterizări pe aeroportul din Vilnius; celelalte zboruri din aeroporturile lituaniene nu vor fi afectate;

în intervalul 10 iulie, ora 08.00 și 12 iulie, ora 23.59, se vor aplica restricții de circulație ce vor acoperi centrul vechi, anumite zone din zona Naujamiestis, precum și zonele din jurul centrului de expoziții LITEXPO. Circulația auto va fi restricționată pe bulevardul Gedimino, străzile Upes (până la intersecția cu Algimanto Nasvičio), Žveju, Rinktinės (până la intersecția cu Šeimyniškiu), Kalvariju (până la intersecția cu Konstitucijos) și în interiorul perimetrului format din străzile Tilto, Vienulijo, Jogailos, Pylimo, Daukūšos, Dvasios, Bokšto, Šimaitės, Maironio, Trispalves, Arsenalo și Vrublevskio;

în zonele restricționate va fi permisă doar deplasarea pe jos, acestea fiind închise pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv biciclete și trotinete electrice;

transportul public va fi gratuit, dar traseele care traversează centrul vor fi ajustate;

în zona din jurul Palatului Prezidențial va fi interzisă și circulația pietonală în data de 11 iulie, în intervalul orar 15.00 – 23.00.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon +370(5)2310552, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice: +37068573238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://vilnius.mae.ro, www.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României la Vilnius (https://m.facebook.com/profile.php?id=100083355190383&_rdr) şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*