Asociația Europeană a Agențiilor de Turism a depus plângere împotriva Asociației Internaționale de Transport Aerian pentru încălcarea regulilor de concurență

Trafic aerian în condiții de iarnă. FOTO Cătălin Schipor
Trafic aerian . FOTO Cătălin Schipor

Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Turoperatorilor (ECTAA) a depus vineri, 24 mai, o plângere împotriva Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA) la autoritatea europeană de concurență, pentru încălcarea articolelor 101 și 102 din Tratatul UE referitoare la regulile de concurență. Acest demers este consecința multor ani de negocieri nereușite cu IATA, pentru a moderniza programul de distribuție și a-l face mai echilibrat.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), care este membru asociat al ECTAA din 1999 și membru cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, susține acest demers, în sprijinul celor peste 100 de agenții membre ANAT acreditate IATA, care vând anual circa 1 milion de bilete de avion prin intermediul BSP.

„Distribuția indirectă a biletelor de avion este periculos afectată de abuzul de poziție dominantă a IATA, în timp ce, mai mult ca niciodată, este necesar să se ofere consumatorilor îndrumări pentru a naviga printr-o junglă de oferte complexe de bilete de avion, inclusiv un număr din ce în ce mai mare de servicii auxiliare”, declară Pawel Niewiadomski, președintele ECTAA.

Relația comercială dintre agențiile de turism și companiile aeriene a evoluat și nu mai are de-a face cu fosta relație de mandatare. Companiile aeriene au intrat în concurență directă cu agențiile de turism în ceea ce privește distribuția biletelor de avion, în timp ce sistemele de remunerare clasice, bazate pe comisioane, au fost abandonate. Totuși, companiile aeriene folosesc, în continuare, constrângeri contractuale foarte stricte, unilaterale și disproporționate în relația cu agenții pentru distribuirea biletelor, prin IATA Passenger Agency Programme (PAP). PAP este încă interpretat în baza principiilor tradiționale ale relației de mandatare. Passenger Sales Agency Agreement, pe care fiecare agent acreditat al IATA trebuie să îl semneze, a fost elaborat acum 40 de ani și nu mai corespunde realității economice.

ECTAA s-a străduit întotdeauna să creeze condiții de concurență echitabile între toate canalele de distribuție, pentru a proteja interesele consumatorilor și ale întreprinderilor. Toate încercările făcute de ECTAA de a moderniza PAP și de a aduce schimbări semnificative au fost sistematic respinse.

În ceea ce privește PAP, au fost identificate o serie de aspecte-cheie care, în opinia ECTAA, restrâng concurența pe piața distribuției de bilete de avion. Acestea nu pot fi văzute doar ca probleme de sine stătătoare. Mai degrabă, PAP este organizat ca un sistem dominant care restrânge concurența.

Deși PAP are un impact direct și costisitor asupra practicilor comerciale, a situației financiare a agențiilor de turism și a distribuției indirecte în ansamblu, agențiile de turism nu au niciun cuvânt în luarea deciziilor și sunt neputincioase atunci când vine vorba de stabilirea regulilor. Acest lucru se datorează faptului că organul de guvernanță al PAP – IATA Passenger Agency Conference – este compus numai din companii aeriene, care decid unilateral regulile programului.

Recent au fost aduse modificări majore în program – New Generation ISS. Printre altele, a fost introdus un plafon pentru vânzările realizate de agenți, care i-a forțat să prefinanțeze vânzările, odată ce a fost atins un anumit prag, precum și să ofere garanții financiare mai mari și mai frecvente.

ECTAA solicită Comisiei să înceapă o investigație privind încălcările normelor de concurență cauzate de PAP al IATA și să pună capăt acestor încălcări.

Despre ANAT

ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România și reprezintă interesele profesionale ale acestora la nivel regional, național și internațional. Asociația are ca membri activi peste 300 de agenții de turism, cele mai importante din țară și ca membri asociați, birouri de promovare a turismului, companii aeriene, de transport, rent-a-car, hoteluri și restaurante, sisteme de rezervări online, firmse de asigurări, instituții de învățământ, fundații/asociații cu activitate în turism.

Despre ECTAA

ECTAA reprezintă aproximativ 70.000 de agenții de turism și operatori de turism din Europa, care oferă consultanță și comercializează servicii de transport, cazare, petrecere a timpului liber și alte servicii turistice, precum și produse combinate destinate clienților de agrement și de afaceri.

Despre IATA

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) este asociația comercială a companiilor aeriene la nivel mondial, reprezentând circa 290 de companii aeriene sau 82% din traficul aerian total.

Despre Passenger Agency Programme – PAP

PAP a fost creat de IATA, ca sistem global, pentru a facilita distribuirea biletelor de avion între agențiile de turiam (acreditate) și companiile aeriene (IATA) și pentru a reglementa relațiile dintre aceștia, în acest context. Pentru a participa, agențiile de turism trebuie să semneze un acord, Passenger Sales Agent Agreement, care formează baza contractuală a sistemului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*