
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) își exprimă public nemulțumirea față de modul în care a fost organizată și condusă prima întâlnire de lucru dintre ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, și reprezentanții principalelor entități asociative din turism, în prezența viceprim-ministrului, domnul Dragoș Anastasiu, desfășurată în data de 9 iulie 2025, ora 09:00, la sediul Guvernului.
Deși FPTR a transmis în prealabil două documente oficiale cu propuneri concrete, înregistrate la Cabinetul Prim-ministrului (nr. 2119/08.07.2025) și la cel al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (nr. 2121/08.07.2025), acestea nu au fost nici măcar menționate în cadrul întâlnirii.
„Considerăm regretabil și inacceptabil faptul că ministrul a refuzat să supună dezbaterii propunerile noastre scrise, iar alte intervenții ale colegilor noștri au fost tratate superficial, cu o viteză care a trădat lipsa unui interes real pentru identificarea unor soluții a căror implementare ar putea stopa declinul turismului românesc..
Mai mult, ministrul a lăsat impresia intenționată că „mediul de afaceri din turism nu are o viziune unitară” prin care să solicite o acțiune concretă, într-un dialog structurat cu Guvernul.
FPTR consideră că nu este posibil ca toți reprezentanții entităților asociative să aibă aceeași părere și să fie obligați să respecte același punctaj, așa cum s-a întâmplat în dezbaterile publice, în ședințele organizate la minister, în Consiliul Consultativ, în Consiliul de Brand și în alte întâlniri în care, până în prezent, s-a mimat o dezbatere reală.
Constatăm că și noua conducere a ministerului nu dorește o dezbatere reală de idei argumentate, eventual contradictorii cu ceilalți participanți, astfel încât să se poată lua, în cunoștință de cauză, măsuri urgente care să permită reducerea intrării în insolvență/faliment a unui număr semnificativ de operatori economici mici și mijlocii din turism
Concluzia noastră este clară: ministrul Radu Miruță nu este pregătit pentru a dispune, în cadrul competențelor sale, și a susține în fața guvernului măsuri de stopare a declinului turismului.
Am fost neplăcut surprinși de afirmațiile făcute de ministrul Radu Miruță în timpul întâlnirii, dar și reconfirmate în emisiunea „Decisiv”, moderată de Cătălina Porumbel, din data de 09.07.2025, în care a afirmat:
„Oameni buni, eu funcționez altfel. Haideți, din 15.000 de probleme pe care mi le spuneți, să stabilim 3 și… s-au blocat. Spuneți-mi 3, din care îmi asum să fac 2. După ce le facem pe astea, le dăm deoparte, o luăm în continuare cu altele.”
Aplicarea acestui model de abordare, bazat pe o triere limitativă, ar condamna industria turismului la ani de stagnare, tocmai într-un moment în care este nevoie de acțiune urgentă și soluții concrete pentru supraviețuirea operatorilor economici, în contextul măsurilor fiscale anunțate pentru perioada imediat următoare. Toti participanții la ședință, am rămas într-adevăr blocați, după ce am estimat că rezolvarea primelor 10-15 probleme urgente care ar putea revitaliza turismul, vor fi rezolvate de actualul ministru in 5-6 ani.În acest context, comitetul director al FPTR a hotarat in sedinta din 10.07.2025, următoarele acțiuni imediate:
- Solicitarea unei întâlniri urgente cu ministrul Radu Miruță, cu participarea membrilor Comitetului Director FPTR, pentru a discuta, timp de cel puțin 2 ore, propunerile documentate și înregistrate oficial;
2. Informarea și solicitarea sprijinului direct al Prim-ministrului și al Viceprim-ministrului în vederea reluării dialogului instituțional real ;
3. Contactarea președintilor partidelor politice si a liderilor grupurilor parlamentare în scopul susținerii propunerilor concrete formulate de FPTR;
4. Inițierea unei campanii publice de informare privind riscurile majore pentru turismul românesc în lipsa unui parteneriat real cu autoritățile guvernamentale.
5. Asigurarea unei comunicări permanente privind demersurile noastre către colegii din Consiliul Consultativ, structură din care FPTR a refuzat să facă parte până la actualizarea statutului, considerat în prezent depășit și discreționar.
FPTR reafirmă angajamentul său pentru un turism competitiv, fiscal responsabil și sustenabil. În același timp, solicităm autorităților să trateze cu responsabilitate și respect colaborarea cu reprezentanții unui sector economic care poate contribui semnificativ, alături de agricultură, construcții și transporturi, la relansarea economică a României” – FPTR.
Be the first to comment