
Salba de cascade din Banatul Montan, comoara ascunsă din Țara Almăjului, este împrăștiată în inima sau la poalele unor munți domoli din zonă, unde se poate ajunge ușor, urcând cărări bătătorite de pasul omului. Aceste minuni cu ape cristaline care se preling pe stâncile calcaroase acoperite de mușchi se găsesc, mai exact, în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, ce acoperă aproape 40.000 de hectare în Munții Aninei și Locvei. Sunt, acolo, șase rezervații naturale și o colecție spectaculoasă de cascade: Beușnița, Văioaga, Bigăr, Cârșa, Modăvița, Moceriș, Vânturătoarea, Burăul Mare. Și mai sunt, ne spune ghidul de turism local Nicolae Șușară, pentru care Țara Almăjului, care are foarte multe cascade și foarte mulți afluenți de ape, „e un loc binecuvântat”.
Ghidul și povestitorul locului, Nicu Șușară, om al muntelui, cunoaște fiecare colțișor al Văii Almăjului. Am vizitat, cu Nicu, cascadele Moceriș și Bigăr, poate cele mai frumoase din zonă. Bine, pentru el cea mai frumoasă este cascada Beușnița, poate din patriotism local, pentru că ani de zile a lucrat in apropiere la o cabană de vânătoare.
Ascunsă la poalele Munților Aninei, intr-un decor de verde proaspăt și răcoros, Cascada Moceriș curge ușor printre păduri dese și case vechi, uitate de timp. Cei care se încumetă să o viziteze trebuie să parcurgă aproape 4 kilometri de drum greu accesibil, unde doar o mașină de teren poate face față hârtoapelor și noroiului.
Cascada Moceriș are trei trepte. Căderi, le zice Nicu Șușară: căderea mică de sus, căderea mare din mijloc și cea mai joasă, cu apă limpede care se revarsă în bazine naturale, sculptate în tuf calcaros de-a lungul mileniilor. Aici, apa izvorăște liniștit, nu repezit, și tocmai această apă „lină”, dar neobosită, cum îi spune Nicu, a săpat în tuful de calcar până a creat forma actuală. Peste 800 de kilometri de tuf de calcar străbat Banatul, iar acest tip de rocă dă naștere minunilor naturale precum cascadele din Parcul Național Cheile Nerei –Beușnița
“Deasupra, unde izvorăște apa, a fost coliba lui Nicu Novac, cântărețul”, se mândrește, parcă, Nicu, privind spre vârful muntelui Anina.
Dar poate cea mai fascinantă parte a Cascadei Moceriș e povestea ei, transmisă din generație în generație, până la domnul Iancuța, un localnic de 81 de ani, din Moceriș, care i-a încredințat-o lui Nicu Șușară, iar el o transmite acum mai departe. Mai ales copiilor de școală, pe care îi ia în drumeții, fără vreo cheltuială, și ține morțiș să îi invețe poveștile și istoria Văii Almăjului, unde s-a născut, de altfel.
„Pe vremuri, tare de demult, se zice că aici, deasupra de cascadă a fost un balaur care mânca animalele oamenilor din sat. Oamenii nu puteau să scape de el. Au încercat să- i dea foc, nu au reușit. Ce au făcut? Erau pe vremuri două varnițe de piatră, care făceau var. Și ce s -au gândit? Să pună un bulgăr de var într-o oaie. Zis și făcut. Și au pus- o pentru balaur. Și când au pus oaia, balaurul fiind foarte flămând am mâncat oaia, cu tot cu var. Fiind var nestins, balaurul a băut foarte multă apă și a explodat. Și așa au scăpat de balaurul de la Cascada Moceriș. Apa cascadei ajunge în râul Nera și, din Nera, ajunge până în Dunăre, la Baziaș, unde e noua Delta României. Până acolo ajunge”, își termină povestea ghidul nostru, Nicu Șușară.
Mergem la Cascada Bigăr, in inima Cheilor Minișului. La marginea drumului național 57B, între Anina și Bozovici, o cădere de apă cristalină îmbrățișează o stâncă acoperită cu mușchi verde, ca de smarald. Aceasta este Cascada Bigăr, locul unde natura este de o frumusețe care îți taie suflarea. Deși cunoscută de localnici de zeci de ani, Bigărul a devenit celebră abia în 2013, când publicația americană The World Geography a numit-o „cea mai spectaculoasă cascadă din lume”. Dintr-odată, acest loc sălbatic a devenit o adevărată Mecca pentru mii de turiști. Privită din șosea, pare o pictură în mișcare, o dantelă de apă care se prelinge pe toful de calcar acoperit de mușchi alunecoși.
În iunie 2021, o parte din cascadă s-a prăbușit sub propria greutate.
„Tuful de calcar din care e formată e ca un burete”, explică Nicu Șușară. „Apa îl saturează, apoi vine frigul, îngheață, crapă, se umflă, iar în milioane de ani, sau uneori mai repede, piatra se rupe.Tot așa s-au rupt și alte cascade din Munții Aninei, Moceriș, Beușnița, Prigor, Țoloșul. Banatul e plin de astfel de minuni, fragile și spectaculoase”.
Deși o parte din trupul ei s-a desprins, Cascada Bigăr nu a murit. Continuă să curgă, atrage, in continuare, turiști. Autoritățile lucrează la construirea, de la șosea, a unei căi de acces mai facile și mai sigure catre Cascada Bigăr, Izbucur Bigăr şi Grota Bigăr.
Cascada s-a mai numit și Paralela 45, linia geografică exactă care o străbate. A mai fost cunoscută și sub denumirea de Coronini, după numele guvernatorului Banatului în secolul al XIX-lea, baronul Johann Baptist Coronini-Cronberg. Dar splendoarea geologică Cascada Bigăr are și o poveste de dragoste, transmisă din bătrâni și păstrată cu grijă de ghidul Nicu Șușară, cel care cunoaște toate legendele Văii Almăjului. Legenda spune că, demult, trăia în aceste locuri o familie simplă de țărani, oameni credincioși, harnici, care sufereau dintr-un singur motiv: nu aveau copii. Într-o noapte, femeia visă o vrăjitoare care i-a spus că dacă bea din apa izvorului de sub stâncă, va aduce pe lume o fetița. însă fata nu avea voie să se îndrăgostească, altfel murea. Minunea s-a infăptuit, iar fata a devenit o fecioară de o frumusețe rară, iubită în taină de toți flăcăii satului. Dar inima ei bătea doar pentru Bigăr, un băiat frumos și blând.
Când tatăl fetei a aflat, temându-se că fiica sa va muri din iubire, a închis-o în grota de deasupra izvorului. Disperarea fetei era însă atât de mare, încât vrăjitoarea i-a apărut în vis și i-a spus: „Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul apei îl va aduce pe cel iubit la tine, dar nu veți putea trăi împreună. Veți muri împreună… și vă veți regăsi în cealaltă lume.” Așa s-a născut Cascada Bigăr, din lacrimi, din dor și din sacrificiu.
Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro
Be the first to comment