FOTO VIDEO Găigana, legenda culinară a Banatului Montan: omleta specială din ou de struț

Omleta de struț. FOTO Ovidiu Oprea

În Banatul Montan, prepararea omletei de dimineață are un farmec aparte, mai ales atunci când ingredientul de bază este oul de struț. Cunoscută local sub numele de „găigană”, această omletă specială combină specificul zonei cu savoarea deosebită a oului de struț, care echivalează cu aproximativ 25 de ouă de găină. În plus, rețeta tradițională adaugă în compoziție ciuperci, ceapă verde, ardei și alte mici ingrediente, după gust și preferințe, dând naștere astfel unui preparat gustos și consistent, ideal pentru o masă în familie sau între prieteni.

Pregătirea începe cu un proces meticulos de golire a oului, pentru ca apoi coaja să poată fi refolosită, fie ca decor, fie ca obiect de artă. Ion Goanță, proprietarul Gospodăriei cu struți din Valea Almăjului, povestește cum procedează:

„Facem o omletă de struț în așa fel încât să ne rămână coaja întreagă și să poată fi valorificată prin pictare sau alte procedee. Acum caut camera de aer, acesta este un ou atipic, deoarece golul acesta se află de obicei la unul dintre capete. Apoi dau o gaură în acel loc, astfel încât conținutul să nu țâșnească peste tot.”

Pentru a sparge coaja groasă de circa un milimetru, folosește un burgiu mic, o unealtă pe care o ține în bucătărie special pentru acest scop. Conținutul îl extrage cu ajutorul unui pai, suflând pentru a scoate albușul și gălbenușul într-un recipient. Astfel, oul rămâne intact, iar coaja este pregătită pentru a fi decorată. De altfel, în Evul Mediu, la mănăstiri, călugării făceau candelabre din ouă de struț. În zilele noastre, ouăle de struț, golite de conținut, se încondeiază și devin obiecte de artă cu specific etnografic, superbe de avut în casă, în special pentru decorul mesei festive de Paști.

Prepararea omletei în sine este simplă, dar rezultatul este impresionant. Dintr-un singur astfel de ou poți hrăni în jur de 10 persoane, explică Ion Goanță. Secretul gustului desăvârșit este untura de struț, care se topește în tigaie înainte de a adăuga compoziția, oferind preparatului o savoare aparte. Crescătorul adaugă și un detaliu important despre valoarea nutritivă:

„Oul de struț are un gust mai aparte față de oul de găină și un conținut de colesterol mai scăzut. De fapt toate produsele de struț au conținut scăzut de colesterol”.

Pentru cei preocupați de alimentația echilibrată, Ion Goanță recomandă păstrarea porționată a conținutului de ou de struț la frigider, prevenind astfel risipa alimentară și oferind o sursă consistentă de proteine, perfectă pentru sportivi sau pentru cei care vor să combine efortul fizic de la sală cu mese sănătoase și bogate în calorii bine distribuite.

Un preparat cu rădăcini adânci în tradiție, cu o tehnică ingenioasă de preparare și cu un gust ce surprinde chiar și cele mai exigente papile gustative, găigana din Banatul Montan surprinde chiar și cele mai exigente papile gustative. Dacă nu ai gustat încă omleta din ouă de struț crescut în Valea Almăjului, e momentul să pornești într-o călătorie de explorare a Banatului Montan și să descoperi savoarea autentică a multor preparate tradiționale inedite, într-un peisaj de poveste și o atmosferă caldă și rustică.

Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*