FOTO VIDEO Vacanță în Sokobanja: aer curat, ape termale și peisaje de poveste

Vedere din Sokobanja. FOTO Ovidiu Oprea

Ascunsă între munții de un verde smarald ai Serbiei de est, Sokobanja este o stațiune balneară de un farmec aparte, unde tradiția balcanică se întâlnește cu aerul curat și apele termale tămăduitoare. Totul, la câteva ore de mers cu mașina din România, ceea ce face ca întreaga zonă să devină tot mai atractivă pentru turiștii români, aflați în căutare de relaxare, natură și, deloc de neglijat, prețuri accesibile. Cu peisajele sale spectaculoase, izvoare termo-minerale renumite și proverbiala ospitalitate balcanică, Sokobanja promite o experiență de vacanță diferită, dar reconfortantă.

Recent, jurnaliștii GoNEXT au răspuns invitației Organizației de Turism a Serbiei și a OMD-ului local, Organizația de Turism din Sokobanja, pentru a descoperi motivul pentru care această stațiune este considerată „inima turismului de sănătate” din Serbia.

Sokobanja este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, existând atestări care merg cu mai bine de 2000 de ani în urmă! Primele mențiuni despre apele sale tămăduitoare datează încă din perioada romană, atunci când soldații foloseau izvoarele termale pentru refacere și recuperare. În Evul Mediu, localitatea a fost sub influență bizantină și otomană, iar denumirea „Soko” vine de la numele unei fortărețe medievale (Soko Grad), care străjuia valea, de pe înalțimile din apropierea orașului.

„Băile turcești datează din secolul al XV-lea și au fost renovate în 1834, la ordinul prințului Miloš Obrenović, fiind renovate de încă două ori până în zilele noastre. Băile au valoare istorică și sunt sub administrarea spitalului din Sokobanja. Prințul Miloš a locuit aici, există un muzeu dedicat lui”, povestește Marko Milisavljevic, coordonator la Centrul turistic Sokobanja.

Dezvoltarea localității ca stațiune modernă a început în secolul al XIX-lea, când Sokobanja a devenit un loc preferat de vacanță pentru elitele sârbești, dar și din Europa. Evident, băile termale și efectele lor binefăcătoare asupra sănătății reprezintă unul dintre motivele principale pentru care, și în prezent, numeroși turiști locali și străini ajung în Sokobanja. În stațiune există șase izvoare minerale, captate în băile terapeutice ale noilor și modernelor centre SPA, în care sunt tratate multiple afecțiuni.

„Apa izvoarelor ajunge în băi și are temperaturi de la 43 la 53 de grade Celsius, izvoarele sunt foarte benefice pentru tratarea anumitor afecțiuni, precum reumatism, recuperare post-traumatică, tratarea bolilor cardiovasculare, elimină stresul și ajută la refacerea sănătății mentale”, explică Marko Milisavljevic.

Băile turcești din Sokobanja, cunoscute sub numele de Hammam, sunt situate în centrul vechi și reprezintă una dintre atracțiile emblematice ale stațiunii. Construit în secolul al XV-lea, în perioada dominației otomane, hammamul este una dintre cele mai vechi băi publice funcționale din zona balcanică. Două dintre cele șase izvoare termo-minerale din Sokobanja, „Sf.Arhanghel” și ”Transfigurare”, sunt captate în cadrul băilor turcești, având temperaturi cuprinse între 43 și 53 de grade și folosite pentru tratarea afecțiunilor reumatologice, dermatologice și post traumatice.

Clădirea care găzduiește hammamul păstrează stilul tipic al acestora, cu cupole, pereți groși din piatră și camere special concepute pentru diferitele etape ale îmbăierii, încălzire, spălare și relaxare. Restaurate destul de recent, băile turcești sunt deschise vizitatorilor și oferă o experiență autentică în care trecutul oriental se împletește cu nevoile moderne de relaxare și wellness. Ca și în trecut, băile sunt împărțite pentru a păstra intimitatea, separat pentru bărbați și femei.

În imediata apropiere a băilor termale, parcul central și promenada din Sokobanja reprezintă inima vie a stațiunii, un loc în care natura, liniștea și atmosfera de vacanță se îmbină armonios. Parcul îmbie cu verdele său, cu aleile umbrite, florile multicolore și băncile confortabile.

Este locul perfect pentru plimbări relaxante, lectură sau pur și simplu pentru a savura aerul curat, renumit pentru propietățile sale benefice asupra aparatului respirator. Tot aici au loc, periodic, mici concerte, expoziții în aer liber și evenimente culturale. Din parc, pornește și promenada (Korzo), care se întinde de-a lungul râului Moravica, o zonă animată, plină de cafenele, restaurante, magazine de suveniruri, locul perfect pentru plimbarea de seară, socializare și relaxare.

O altă atracție importantă și de neratat este reprezentată de ruinele vechii cetăți medievale Soko Grad, care oferă o priveliște spectaculoasă și o incursiune în trecutul zonei. Situată la aproximativ 2 kilometri de oraș, cetatea este accesibilă urmând un traseu turistic care pornește din zona de agrement Lepterija, de-a lungul râului Moravica.

Pe traseu, care are două etape, una mai ușoară de-a lungul râului, a doua mai abruptă către ruinele fortăreței, se află mai multe puncte de interes, precum biserica „Sfânta Maria” și formațiunea stâncoasă „Bogorodica în stâncă”, o scobitură naturală a cărei siluetă seamănă cu cea a Fecioarei Maria. Construită inițial în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratușlui bizantin Iustinian I, fortăreața avea rolul de a apăra Peninsula Balcanică de incursiunile avarilor și slavilor. Ulterior, în secolul XII-lea, fortăreața a fost reconstruită și extinsă pe fundațiile romane. În 1398, a fost ocupată de otomani și, în 1413, distrusă în timpul luptelor interne pentru tronul Imperiului Otoman. Astăzi, se păstrează porțiuni din ziduri, poarta principală și trei turnuri. De la înălțimea sa, oferă o priveliște memorabilă asupra împrejurimilor.

Evident, pornind din Sokobanja, există alte numeroase atracții turistice în zona înconjurată de munții Ozren, Rtanj, Devica, Bukovic, Slemen si Krstatac, atracții despre care am scris și puteți citi AICI.

Pentru o vacanță reușită în Sokobanja, alegerea locului de cazare este esențială și, din fericire, oferta este variată și pentru toate buzunarele, de la pensiuni familiale și apartamente moderne, până la hoteluri cu facilități spa și centre de tratament.

„Hotelul Sunce din Sokobanja este singurul de patru stele din zonă, are săli de conferință, piscine încălzite de interior și exterior, toate facilitățile unei unități de cazare de lux. De exemplu, o cameră care poate găzdui până la șase persoane, costă 1000 de euro pe săptămână”, a descoperit jurnalistul GoNEXT, Adrian Boioglu.

Hotelul Sunce (cu o cotație de 9,4 din 10, pe una dintre cele mai uzitate platforme de booking) se află pe malul râului Moravica, în apropierea parcului Banjica, fiind recent renovat și punând la dispoziția oaspeților săi un centru de wellness și SPA întins pe 1300 mp.

„Hotelul beneficiază de un centru SPA, foarte bun, avem două piscine interioare și o piscină exterioară, cu pool-bar, piscină pentru copii, trei tipuri de saune, finlandeză, bio și soft, baie de aburi, caldarium, jacuzzi pentru șase persoane, cameră cu sare, sală de relaxare cu tepidarium, camere de masaj și sală de fitness. Avem 14 tipuri de camere și un total de 155 de camere, în care putem acomoda mai mult de 400 de oameni. Avem trei săli de conferințe, complet echipate pentru evenimente și întâlniri de afaceri, dar și două restaurante, unul tip bufet, unde se servește micul dejun și cina, iar al doilea este un restaurant a la carte, cu bucătărie internațională și o selecție atentă de vinuri”, ne-a făcut o scurtă prezentare Mihajlo Lazic, reprezentant Sunce Hotel Sokobanja.   

O altă opțiune de cazare modernă și elegantă, situată chiar în centrul stațiunii, este Zeleni Grad Hotel, cotat cu 9,6 din 10 pe aceiași platformă de booking.

„Suntem un hotel nou, cu centru SPA, cu saună cu aburi, piscină cu apă sărată, saună finlandeză, jacuzzi cu apă termo-minerală, piscină cu apă termo-minerală, apa având temperatura de 36 de grade Celsius. Avem pentru oaspeții noștri un restaurant,  Panorama, care oferă atât meniuri a la carte, cât și bufet, într-un decor cu vedere panoramică spre munții Ozren și Rtanj. Hotelul dispune de o sală de conferințe (Jela) și un lobby bar (Galerija). Avem 47 camere, de diferite categorii, dotate cu toate facilitățile moderne”, a declarat Marina Jevtic, manager Zeleni Grad Hotel Sokobanja.

Pentru cei care preferă confortul și inimitatea unui apartament complet echipat, Fenix Apartmens Sokobanja poate fi alegerea ideală. Situate la câteva minute de mers pe jos de centrul stașiunii, parcul central, promenadă și băile termale, Fenix Apartmens primesc o cotație de 9,7 din 10 pe platforma de booking.

„Apartamentele sunt relativ noi, suntem în industria ospitalității de patru ani, avem 14 unități de cazare, cu o capacitate totală de 50 de persoane. Bineînțeles, camerele sunt dotate cu aer condiționat, WI-FI gratuit și toate dotările moderne necesare. Oaspeții beneficiază de o piscină exterioară, iar în interior avem un mic centru SPA. Asigurăm, deasemenea, parcarea gratuit. Prețul depinde de numărul nopților de cazare și câte persoane sunt. În afara sezonului, preșul este de 45-60 de euro pentru apartament, iar în sezon ajunge la 70 de euro, pe noapte”, ne-a spus Marko Milisavljevic, proprietar Fenix Apartmens Sokobanja.

Așadar, indiferent dacă sunteți în căutarea unei vacanțe de relaxare, tratament sau aventură în natură, Sokobanja are oferta completă, de la băile termale vindecătoare, până la peisajele montane spectaculoase. Variatatea opțiunilor de cazare, precum și deja tradiționala ospitalitate sârbească, fac din această stațiune o alegere din ce în ce mai căutată de către români. Fie că optați pentru un hotel cu facilități SPA, un apartament primitor sau o pensiune cochetă, Sokobanja vă așteaptă cu brațele deschise!

Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*