FOTO VIDEO Bușteni, povestea unei stațiuni ce renaște prin visuri transpuse în viziune și curajul antreprenorilor de a accesa fonduri europene

Castelul Cantacuzino. FOTO Paul Alexe

La poalele Bucegilor care îmbracă straie diferite în fiecare anotimp, stațiunea Bușteni își spune povestea în pași mici, dar siguri, pe drumul către o nouă identitate turistică, una modernă, bine gândită și mai ales susținută de comunitatea locală. O mână de antreprenori a înțeles că natura nu trebuie să fie doar un decor, ci poate fi un aliat fidel de dezvoltare. Așa au ajuns să prindă viață o serie de idei curajoase conturate în jurul pasiunii și respectului față de un loc splendid dăruit de natură.

Vocea antreprenorilor locali s-a cristalizat în Organizația de Dezvoltare Locală Bușteni, echivalentul unui OMD. În proiectele inițiate individual, până acum, membrii organizației au reușit să împletească tradiția cu modernitatea și să scrie povești noi în peisajele montane de vis deja știute, în special de turiștii români.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism – ANAT – sprijină deja promovarea coerentă și strategică a destinațiilor de pe Valea Prahovei, făcând cunoscute poveștile mai puțin știute ale celor care pun umărul la transformarea acestor locuri în cadre ce oferă o experiență turistică autentică. Cu alte cuvinte, imaginea clasică a stațiunii de munte este cucerită de modernitate, însă într-o manieră menită să conserve tot ce au românii mai frumos.

Păstrăvăria Bușteni – gustul autentic al dezvoltării locale

Una dintre cele mai elocvente dovezi ale acestei transformări este Păstrăvăria Bușteni, un proiect construit cu efort, răbdare și fonduri europene. Într-un colț liniștit al orașului, unde sunetul apei se împletește cu murmurul pădurii, păstrăvii cresc într-un sistem modern de recirculare, cu tehnologii avansate care le asigură bunăstarea.

„Partea aceasta de păstrăvărie este un activ al comunității. Fiecare dintre noi, persoane private, am încercat să construim ceva. În primul rând pentru familiile noastre, dar în același timp și pentru comunitate”, explică Florin Staicu, sufletul din spatele păstrăvăriei.

Povestea afacerii nu este doar despre pește proaspăt și sănătos. Este despre cum accesarea fondurilor europene – o muncă de altfel anevoioasă, dar necesară – poate deveni cheia sustenabilității și dezvoltării locale. Cu peste 60 de tone produse anual și cinci proiecte europene deja implementate, păstrăvăria a devenit un exemplu de bună practică în domeniul acvaculturii din România.

Ospitalitate cu parfum de pădure și lux discret

Atmosfera din Bușteni se simte în fiecare hotel care alege să aducă muntele în sufletul turistului. La Hotel Valedor, tradiția românească este reinterpretată într-un stil modern, fără a pierde din autenticitate. Mobilierul atent ales, tablourile inspirate din tradițiile populare și culorile calde construiesc o poveste vizuală care continuă și dincolo de fereastră, unde crestele Bucegilor, ascunse în nori, veghează silențios.

„Este un vis mai vechi al investitorului principal, pentru că, într-adevăr, avem participațiune pe fonduri europene, în jur de 20%, adică 950.000 de euro dintr-un total de trei milioane și jumătate. Este un hotel minunat, care și-a dorit să respecte tradiția, să extragă anumite elemente și să le reinterpreteze într-o variantă modernă. Avem 30 de spații de cazare, dintre care patru apartamente, două executive și 24 de camere duble”, spune Cristina Neagu, managerul general al hotelului Valedor.

Pe lângă un confort desăvârșit, hotelul ale asigură oaspeților și răsfățul de care au nevoie: piscină încălzită cu vedere spre pădure, jacuzzi spațios, saună cu bloc de sare și un centru de wellness unde relaxarea fizică se îmbină cu liniștea sufletească. Aici, turiștii se simt nu doar bineveniți, ci parte dintr-o experiență completă de reconectare cu natura.

O destinație întărită de un vis comun

Ceea ce face diferența în comunitatea din Bușteni este sinergia. Antreprenorii locali nu mai lucrează izolat, ci încearcă să se unească într-un efort comun pentru a plasa orașul pe locul care i se cuvine pe harta turismului național și internațional.

„Noi, antreprenorii din comunitate, dorim să ne unim și să promovăm orașul Bușteni ca destinație turistică la nivel național, în primul rând, după care urmează și la nivel internațional”, explică Florin Staicu.

Planurile pentru viitor ale OMD-ului local constituit din entitățile private includ amenajarea de noi pârtii de schi la altitudini de peste 1.600 de metri, trasee montane pentru drumeții și bicicletă, dar și organizarea de evenimente tematice menite să atragă turiști pe tot parcursul anului.

„Se dezvoltă foarte mult traseele de bicicletă. Noi deja avem o sanie care ne permite s-o folosim pe timpul verii”, completează antreprenorul Mihai Văsii.

Castelul Cantacuzino – un simbol reinventat de cultura pop

Un loc aparte povestea orașului Bușteni îl ocupă Castelul Cantacuzino, un edificiu somptuos construit în 1911, care păstrează intactă eleganța și finețea aristocrației românești de altădată. Însă, în ultimii ani, castelul a cunoscut o adevărată renaștere, devenind loc de pelerinaj pentru adolescenții din întreaga lume. Asta după ce faimosul serial „Wednesday”, regizat de Tim Burton și distribuit de o celebră platformă de streaming, a folosit castelul ca fundal pentru Academia Nevermore, locul fictiv unde învață personajul principal. Valul de popularitate a fost instantaneu.

Turiștii, mulți dintre ei adolescenți însoțiți de familii sau de profesori vin din toate colțurile lumii pentru a recrea scene din serial sau pur și simplu pentru a simți misterul și eleganța locului. Fotografiile cu fațada gotică, cu grădinile simetrice și cu interioarele somptuoase inundă rețelele sociale, devenind un motor organic de promovare a orașului.

Acest fenomen a crescut nu doar numărul de vizitatori, ci și încasările castelului, cu efecte pozitive în tot ecosistemul turistic local,  de la pensiuni și hoteluri, până la restaurante și magazine cu suveniruri.

Drumul înainte se parcurge cu pași mici, dar siguri

Totuși, nu totul strălucește pozitiv în lumina reflectoarelor. Infrastructura rutieră continuă să fie o provocare, iar traficul de pe Valea Prahovei poate transforma o escapadă de weekend într-un test de răbdare.

„Trebuie făcut ceva, pentru că oamenii care vin la noi și ne vizitează suferă foarte mult. Vin nervoși, nu mai au răbdare și atunci omul nu mai are parte de relaxare”, avertizează Florin Staicu.

Chiar și așa, optimismul rămâne cuvântul de ordine. Cu un plan clar de dezvoltare prin fonduri europene, cu inițiative antreprenoriale solide și cu o echipă locală tot mai conectată, Bușteniul pare gata să scrie un nou capitol. Unul în care turismul nu e doar despre peisaj, ci și despre oameni, despre comunitate, despre povești cu sens.  La poalele Bucegilor, fiecare idee bună are șansa se a fi valorificată într-un pas spre un viitor în care Bușteni să nu fie doar o oprire pe hartă, ci o destinație completă, vie și memorabilă.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*