Românii sunt sfătuiți să evite Libia, iar cei care se află acolo, să părăsească imediat țara

Libia este de evitat din cauza conflictelor armate. FOTO Pixabay

Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a situaţiei de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

Atenţie! Punctele terestre de frontieră cu Egipt, Ciad, Niger, Algeria şi Sudan sunt închise.

Singurul punct de trecere a frontierei, care este, de regulă, deschis, este cel cu Tunisia, dar și acesta înregistrează frecvente închideri, cu durate variabile, de cele mai multe ori fără un anunţ prealabil.

Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată – crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor.

Evitaţi în totalitate deplasările în regiunea de est a ţării, în zona localităţilor Benghazi, Derna, Ajdabiya, deoarece există riscuri de atentate teroriste, iar dacă vă aflaţi deja în aceste localităţi, părăsiţi imediat zona.

O regiune extinsă în jurul orașului Sirte este controlată de grupări teroriste, iar în zona cuprinsă între Tripoli și frontiera tunisiană (în special, Zawia, Sabratha) se înregistrează confruntări armate între grupări teroriste și miliții locale. Evitați cu desăvârșire aceste zone.

Regiunea de sud a Libiei, precum și zonele frontaliere cu Algeria, Niger, Ciad și Sudan prezintă riscuri ridicate de securitate din cauza prezenței grupărilor de crimă organizată și capacității reduse de acţiune a instituţiilor de ordine publică, riscurile de răpire fiind ridicate.

Recomandăm evitarea în totalitate a folosirii rutelor terestre în interiorul țării, unde pot fi întâlnite frecvent puncte de control şi baraje instalate de grupări înarmate locale.

Din acest punct de vedere, se recomandă să se evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

2. Contactarea autorităţilor române
Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli relocată temporar la Tunis (18, Avenue D*Afrique, El Menzah V, B.P.57-1004-Tunis, telefon de urgență: +216.555.82.610 şi +216.24.023.567 , e-mail: tripoli@mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care au nevoie de asistenţă consulară se pot adresa şi Direcţiei Relaţii Consulare a MAE.

Ministerul Afacerilor Externe
Departamentul Consular
Direcţia Relaţii Consulare
Telefon: + 40 21 319 68 70; + 40 21 319 68 71
Fax: + 40 21 319 68 69
E-mail: drco@mae.ro

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări
Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi:

Să părăsească imediat această ţară;
Să menţină legătura cu Ambasada României la Tripoli relocată temporar la Tunis;
În cazul în care staţionarea sau deplasarea pe teritoriul Libiei nu poate fi evitată sub nicio formă şi este absolut indispensabilă, sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare medicală, de călătorie sau de viaţă. De asemenea, să rămână pe cât posibil în locaţii sigure, să nu iasă pe străzi, să evite locurile în care au loc demonstraţii, acţiuni de protest, precum şi zonele aglomerate. Indicat este să nu părăsiţi domiciliul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*