Proiect de educație la Muzeul de Științele Naturii Suceava: Poveștile plantelor medicinale

Muzeul de Științele Naturii din Suceava. FOTO Facebook

Muzeul de Științele Naturii din Suceava, din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, invită elevii să participe la o lecție de muzeu cu activități interactive, care se va desfășura doar on-line, începând cu data de 17 mai, până la sfârșitul anului școlar. Lecția de muzeu se adresează elevilor din școlile primare, gimnaziale și liceale din municipiul și din județul Suceava.

Scopul proiectului constă în valorificarea plantelor medicinale și toxice erborizate, aflate deja în colecția Muzeului de Științele Naturii din Suceava, îmbogățirea patrimoniului muzeal mobil cu specii noi de plante medicinale și toxice, care cresc în zona noastră, cunoașterea florei spontane cu proprietăți terapeutice și importanța lor în homeoterapia și alimentația umană.

În fiecare săptămână, în cadrul acestor lecții de muzeu vor fi postate pe pagina de Facebook a Muzeului de Științele Naturii informații teoretice și practice despre câte o plantă medicinală. Aceste detalii vor fi întrebuințate la completarea și decorarea unui caiet cu activități interactive (conceput în funcție de vârsta elevilor).

Elevii vor avea posibilitatea să cunoască: Ce unelte ne trebuie pentru a culege/ colecta corect plantele medicinale? Care este perioada favorabilă/optimă pentru recoltarea plantelor? Care sunt etapele ce se parcurg în realizarea unui ierbar? Cum și unde se păstrează timp îndelungat un ierbar? Care sunt elementele componente ale unei plante medicinale? Care este povestea plantei medicinale? Ce obiceiuri și tradiții, legende și mituri se cunosc despre plantele medicinale? Unde sunt localizate substanțele active în corpul plantelor medicinale? Sub ce formă pot fi utilizate plantele medicinale? În ce fel de afecțiuni pot fi utilizate plantele medicinale? Prin ce metode poate fi modificată influența negativă pe care o au schimbările climatice și factorul antropic asupra habitatului și variabilității plantelor medicinale? Pot fi oare întrebuințate plantele medicinale și la activități recreative și/sau meditative?

De asemenea, vă provocăm să participați la sărbătorirea Zilei plantelor medicinale, care va avea loc în data de 24 iunie, cu desene și povești scrise de voi, despre plantele medicinale; să ne ajutați la realizarea unui panou expozițional temporar cu și despre plantele medicinale, în cadrul Muzeului de Științele Naturii, precum și la constituirea unui ierbar cu plante medicinale, care au habitatul în regiunea de nord a Bucovinei.

Activitățile interactive vor fi inițiate și se vor finaliza doar in sistem on line.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*