Premieră românească în Himalaya: Horia Colibășanu a urcat pe Kangchenjunga, „vârful neatins”

Alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe Kangchenjunga, „vârful neatins”

Alpinistul Horia Colibășanu a reușit, în premieră pentru alpinismul românesc, să urce sâmbătă, 7 mai, în jurul orei 12.00 (ora României), pe vârful Kangchenjunga (8.586 de metri), al treilea munte ca înălțime de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

Horia Colibășanu a transmis vestea reușitei prin telefonul-satelit după ce începuse deja coborârea. Traseul a fost foarte lung și obositor, a mai spus sportivul, aflat în drum spre Tabăra 4 a muntelui (de la 7.600 de metri). Acolo îl așteptau colegii de expediție, românul Marius Gane și slovacul Peter Hámor, care renunțaseră la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Ascensiunea a durat patru zile, fiind precedată de trei săptămâni de aclimatizare și echipare a rutei. Kangchenjunga era singurul munte de peste 8.000 de metri neatins până acum de români. Horia Colibășanu a făcut prima încercare de ascensiune pe Kangchenjunga în urmă cu 10 ani, când a ajuns la aproximativ 8.400 de metri.

Sportivul din Timișoara își trece în palmares al nouălea „optmiar” din cei 14 ai planetei. Kangchenjunga este unul din cei mai dificili munți din Himalaya, cu o rată foarte ridicată a mortalității, de 29,1 la sută. A păstrat până astăzi reputația de „vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Expediția „Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanțe în alpinismul de altitudine, cu nouă „optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național „Steaua României”, grad de Cavaler.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*