Oradea se pregătește de FITO – Festivalului Internațional de Teatru Oradea

Orădenii vă așteaptă la FITO

Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER, organizează în perioada 23 – 30 septembrie a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Ca în fiecare an, spectatorii sunt invitați să se bucure de opt zile intensive de teatru, în care vor avea ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și de peste graniță și 2 spectacole lectură. Pe lângă reprezentațiile teatrale, și această ediție va fi întregită de o serie de evenimente conexe, care au rolul de a prilejui crearea unor spații de întâlnire culturală cu totul speciale.

Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secțiuni: secţiunea concurs – FESTIVALUL DE TEATRU SCURT, ajuns la ediția cu numărul XXIV, secțiunea SPECTACOLE INVITATE – OFF CONCURS și o noutate a festivalului, secțiunea CU TINERI, PENTRU TINERI – România după 100 de ani, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc și are caracter competitiv. Anul acesta selecția a fost realizată de către Victoria Balint – șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului Regina Maria și cuprinde 14 producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele care provin din mediul independent. Juriul, format din cinci personalități culturale, și anume: criticii de teatru Ion Parhon (care anul acesta va ocupa locul de președinte al juriului), Elisabeta Pop și actorii Teodor Corban, Cristian Șofron și Richard Balint, vor acorda cinci premii.

În componența Festivalului de Teatru Scurt intră şi „Concursul de Creaţie Dramatică Dedicat Piesei Scurte”, care are ca scop încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt. În concurs au fost înscrise ediția aceasta 15 texte, iar câștigătorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Oana Borș, Claudiu Groza şi actorul Eugen Țugulea.

Secţiunea SPECTACOLE INVITATE – OFF CONCURS este dedicată special orădenilor și aduce în fața spectatorilor producții excepționale, care au stârnit admirație peste tot unde s-au jucat. Dintre cele opt spectacole care se încadrează la această secțiune, două vin de departe: din Franța – Les Rois Vagabonds, cu spectacolul „Concerto pour deux clowns” și USA – Trap Door Theatre, cu spectacolul „Occidental Express”.

Secțiunea „CU TINERI, PENTRU TINERI – România după 100 de ani” se încadrează în șirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri din cadrul festivalului și pornește de la principiul valorificării importanței istorice a făurii României Mari, însă prin prisma tinerilor, a celor care reprezintă prezentul și viitorul acestei țări, care duc mai departe efortul predecesorilor de a crea o Românie unită, independentă și bogată cultural. În cadrul acestei secțiuni au fost selectate câteva spectacole de teatru care tratează teme sociale, punând accent pe problemele actuale sau din trecutul recent cu care s-au confruntat cu precădere tinerii.

În completarea acestei idei, spectacolele care fac parte din Festivalul de Teatru Scurt, a cărei selecție pornește de la același principiu, vor fi analizate și de un juriu format din patru tineri studenți, care vin de la cele mai prestigioase facultăți de teatru din țară.

Tot în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri se înscriu și spectacolul de poezie „Treptele Unirii”, susținut de actorul Emil Boroghină, urmat de un colocviu care propune discuții pe tema Centenarului și o expoziție în interiorul clădirii teatrului deschisă în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor.

De asemenea, pe lângă evenimentele destinate sărbătorii Centenarului, iubitorii de carte sunt invitați la lansarea volumului „Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)”, scrisă de dramaturgul Mihai Ignat.

Festivalul Internațional de Teatru Oradea se alătură, de asemenea, eforturilor de reconstrucție a Palatului Episcopiei Greco-Catolice și lansează campania „UN FESTIVAL PENTRU ORADEA – împreună pentru o clădire, artiștii susțin reconstrucția Palatului Episcopiei Greco-Catolice”. La spectacolele în aer liber „Mioriţa”, „Eutopia” şi Concertul în 2 susţinut de Ada Milea și Bobo Burlăceanu, intrarea este liberă, însă se vor amplasa urne în care spectatorii pot dona bani pentru reconstrucția clădirii palatului, urmând ca suma adunată să fie virată în conturile Episcopiei.

Evenimentele din cadrul FITO 2018 se vor desfăşura în opt spaţii diverse, forând atât convenţionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, cât şi neconvenţionalul prin spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act și scena mobilă amplasată în aer liber.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*