Ministerul Afacerilor Externe vă sfătuiește să evitați Jamaica

Imagine din Jamaica. FOTO Evieanna Santiago

Jamaica se confruntă cu o rată de criminalitate destul de ridicată, iar în ultimii ani a crescut numărul incidentelor armate în care au fost implicați turiști străini.

În urma violențelor de la începutul anului 2018, autoritățile jamaicane au decretat stare de urgență în St. James Parish, care include și localitatea turistică Montego Bay, în vigoare până la 31 octombrie 2018. O măsură similară a fost adoptată și în St. Catherine North State (în special Spanish Town, Linstead și Bog Walk), valabilă până la 2 octombrie 2018.

Se recomandă maximă prudență, limitarea deplasărilor în afara hotelurilor și respectarea recomandărilor autorităților locale. Trebuie avut în vedere faptul că poliția și armata desfășoară operațiuni comune de menținere a ordinii publice și pot institui controale și filtre rutiere.

Este recomandată evitarea deplasărilor în zone precum: cartierele Tivoli Gardens, Whitfield Town, Payne Land, West Kingston, Grant’s Pen, August Town, Denham Town, Hannah Town, Arnett Gardens, Olympic Gardens, Harbour View, Central Village, Spanish Town, Mountain View, Trench Town, Cassava Piece, Canterbury, Norwood și Rose Heights din Kingston; cartierele St. Clavers Avenue and Hart Street, Flankers, Canterbury, Norwood, Rose Heights și Mount Salem, în Montego Bay.

Se recomandă evitarea transportului public și a deplasărilor noaptea sau în cartiere mărginașe. Optați pentru excursii la obiectivele turistice, organizate de agenții autorizate și transportul cu taxiuri oficiale (plăcuțe roșii) și alte mijloace de transport ale Oficiului de Turism din Jamaica (Jamaica Tourism Board). Evitați plajele din afara resorturilor. Manifestați precauție față de localnicii care se oferă să vă ajute să găsiți locuri de cazare sau restaurante. În caz de atac armat, nu opuneți rezistență. În situații de urgență, poliția poate fi apelată la numărul 119.

România nu are ambasadă sau consulat de carieră în Jamaica. În caz de urgență, cetăţenii români, în calitate de cetățeni ai unui stat membru UE, se pot adresa oricărei misiuni diplomatice a altor state UE cu sediul în Jamaica. Lista acestora este disponibilă pe site-ul https://ec.europa.eu/consularprotection/content/home_ro.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Jamaica sau se află deja pe teritoriul acesteia, sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada României în Republica Cuba şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicându-și datele de contact pentru eventuale situații de urgență.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Cuba – secţia consulara, +5372140966, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență, sau în scris la e-mail: havana@mae.ro.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice la Havana: +5352868386.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://havana.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile precum şi deplasarea în zonele izolate ale ţării;
  • În cazul călătoriilor cu autobuzul, să păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a deplasării;
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate;
  • Să evite utilizarea taxiurilor ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
  • Schimbul valutar să fie efectuat numai la bănci şi case de schimb (unde se cere întotdeauna paşaportul);
  • Să se informeze asupra situației meteo, în special în perioada mai-noiembrie, când crește incidența producerii de furtuni tropicale și uragane. Pentru date actualizate, poate fi consultat site-ul National Hurricane Center, www.nhc.noaa.gov.ro.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau să contacteze unul dintre cabinetele specializate în vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*