FOTO VIDEO Parcul natural Ras Mohammad, paradisul scufundătorilor și practicanților de snorkeling, este accesibil românilor care își petrec vacanța în stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh

Parcul natural Ras Mohammad. FOTO Paul Alexe

În extremitatea sudică a Peninsulei Sinai, în apropiere de stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh, întins pe o suprafață de apă și uscat de 480 de kilometri pătrați, se găsește Parcul național Ras Mohammed (RasMo). Un loc unic, protejat, ce atrage atât pentru relieful terestru, dar mai ales pentru paradisul subacvatic pe care îl oferă Marea Roșie, cea mai nordică mare tropicală din lume.

La invitația tour-operatorului român Bonjour Tour International, care operează săptămânal două curse aeriene charter către stațiunile egiptene Hurgada și Sharm El-Sheikh, echipa GoNEXT a trăit experiența RasMo, într-o excursie de o zi, la bordul uneia dintre zecile de nave care poartă, zilnic, mii de turiști doritori să descopere o fascinantă lume subactavică.

„Ras Muhammad National Park este al doilea parc național ca mărime din lume, un loc extraordinar de interesant. Sunt două activități importante pe care le pot avea turiștii: snorkeling – prin care pot fi văzuți peștii și recifele de corali de deasupra, sau scufundare, care este o experiență foarte, foarte bună, pe care toată lumea o poate încerca, este foarte ușor, sigur, împreună cu un instructor. La snorkeling pot să apară valuri, însă când te scufunzi te simți precum în spațiu, în fluidul apei și chiar dacă nu ai experiență, o poți face”, a explicat pentru GoNEXT, Martin, instructor de scufundări cu o experiență de peste 15 ani.

Într-adevăr, experiența este unică. Este suficient să bagi capul sub nivelul apei și o lume incredibilă se deschide în fața ochilor: corali de toate culorile, zeci, sute de pești multicolori, de toate mărimile, care își văd de existența lor fără a băga de seamă, parcă, prezența sutelor de curoși veniți din toate colțurile lumii pentru a se bucura de această comoară subacvatică. Curenții puternici din parcul național asigură un aport adecvat de nutrienți și plancton.

În lumea subacvatică, există 218 specii de corali, inclusiv 125 de corali moi. Aproximativ zece la sută din specii sunt endemice în reciful Mării Roșii și nu se găsesc nicăieri în lume. Există, de asemenea, peste 100 de moluște și 150 de specii de crabi, peste 1.000 de specii de pești, 40 de specii de stele de mare, 150 de specii de crustacee și 25 de specii de arici de mare și mai multe specii de țestoase marine. Țestoasa verde și țestoasa hawksbill sunt două dintre țestoasele marine care pot fi găsite înotând printre recife, destul de regulat. Printre cele mai mari animale se numără rechinii și rechinii balenă, pe care cei care practică scufundarea îi pot întâlni doar în zonele în care prezența omului este mai discretă.

Indiferent dacă ești scufundător cu experiență sau faci cunoștință cu adâncurile pentru prima oară, experiența este de neuitat.

„A fost foarte frumos, am ajuns până la 32 de metri adâncime, am văzut o pisică de mare, foarte mulți pești colorați, pe care nu-i vezi la adâncimi mai mici, o experiență de neuitat!”, a declarat, abia revenit din adâncuri, Alexandru, scufundător constănțean, obișnuit cu astfel de experiențe, dar în Marea Neagră.

La rândul său, Florentin, turist român aflat la prima experiență de acest gen, nu-și ascunde încântarea.

„O experiență pe care nu o trăiești în fiecare zi și care merită experimentată, deoarece vezi lucruri noi. Nu te duci la extreme, dacă ai încredere în instructor și în tine, nu este niciun fel de problemă, totul este foarte sigur. Adică nu este o experiență pentru cei temerari, ci este una pentru toată lumea și chiar sfătuiesc pe toată lumea să o încerce, la mine a fost pentru prima oară.

Peisajul submarin este magnific, sunt pești și corali pe care nu-i vezi la suprafață, lucru ce te face să ai o trăire mai intensă. Peștii sunt ușor de atins, roiesc în jurul tău, mai mici, mai mari, de toate culorile… Este uimitor! Iar coralii sunt excepționali, apa este limpede, curată, foarte caldă, instructorii foarte buni, totul a fost perfect!”.

Doar o mică parte din parcul național poate fi explorată pe uscat. Cele mai căutate locuri sunt centrul de vizitatori, pădurile de mangrove și punctul de belvedere, Observatorul Rechinilor. Subsolul promontoriului este compus din corali fosili, peste care s-a dezvoltat un peisaj deșertic, dar nu lipsit în totalitate de vegetație. În aria protejată, puteți găsi până la optzeci de specii de plante.

Pe aproximativ un hectar, atrage atenția canalul de mangrove, care, împreună cu Rezervația Naturală Nabq, formează cele mai nordice depozite de mangrove din lume. Rezervația naturală este locuită de 220 de specii de păsări și paisprezece specii de mamifere.

Un alt punct de interes pentru cei aproximativ 150.000 de turiști care vizitează anual RasMo, accesibil doar în cadrul excursiilor la bordul iachturilor, îl reprezintă Insula Albă (The White Island). Insula este supranumită „Insula Invizibilă”, deoarece este expusă la maree, fiind acoperită la maree înaltă.

Mai trebuie amintit faptul că Parcul național Ras Mohammad este deschis zilnic, de la răsărit până la apus. Centrul de vizitatori aflat la nord de Marsa Bareika este deschis zilnic, cu excepția zilei de vineri, și are un magazin, un restaurant și o bibliotecă. Taxa de intrare în parc este de 5 euro. Când vizitați parcul național, trebuie să aveți pașaportul la dumneavoastră. Este nevoie de o viză valabilă pentru tot Egiptul, viza „Sinai only” nu este suficientă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*