Fiţi realişti, cereţi imposibilul, este sloganul sub care se desfășoară Festivalul Filmului Francez

Festivalul de Film Francez promite anul acesta o revoluţie pe marile ecrane

La filme, cetăţeni! Festivalul Filmului Francez face în acest an o mică revoluţie pe marile ecrane din 9 oraşe din România (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara) cu cea de a 22-a sa ediţie al cărei cuvânt de ordine este „schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate.

Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute. Festivalul se desfășoară în România între 24 aprilie și 6 mai.

Filmul care deschide oficial festivalul la Timișoara vorbește tocmai despre dorința de schimbare. Joi, 3 mai, de la ora 18, în sala Aula Magna a Universității de Vest publicul va descoperi cu UNE VIE VIOLENTE/O VIAȚĂ VIOLENTĂ povestea lui Stéphane care, în ciuda avertismentelor pe care le primește, decide să se întoarcă în Corsica – insula copilăriei sale pe care o regăsește dominată de delincvență și radicalism politic. Filmul lui Thierry de Peretti a fost nominalizat la Săptămâna Internațională a Criticii de la Cannes 2017.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au marcat Franța și toată Europa occidentală, FFF 2018 propune un Focus Mai 68. La Timișoara, documentarul MOURIR À 30 ANS/SĂ MORI LA 30 DE ANI de Romain Goupil va ajuta publicul român să înţeleagă mai bine contextul şi mizele acestor evenimente.

Nu mai puţin rebelă, secţiunea Competiţie propune 6 filme – de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni – el va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna « Premiul publicului TV5MONDE », care constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de altă parte, FFF va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice. Publicul timișorean va avea ocazia de a o întâlni pe Mona Walravens, actriţă în COMME DES GARÇONS/ECHIPA DE FETE de Julien Hallard (sâmbătă, 5 mai, de la ora 18, Aula Magna – UVT).

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Programul complet este disponibil pe site-ul Institutului Francez: http://institutfrancais.ro/Timisoara/event/176/Festivalul_Filmului_Francez_la_Timi%C8%99oara și în evenimentul Facebook : https://www.facebook.com/events/223725684848452/

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*