Film O’Clock, un nou festival de film, își va începe călătoria în jurul lumii

În perioada 27 februarie - 3 martie 2021, Film O'Clock, un nou festival de film, își va începe călătoria în jurul lumii

Film O’Clock International Festival a apărut ca un parteneriat între țări care împărtășesc același fus orar și dragostea pentru cinema, ce își propune să fie mai mult decât un festival de film – o adevărată mișcare culturală ce folosește ca mijloace meridianul și fusul orar pentru a transforma Terra într-o citadelă cinematografică. Evenimentul constă în proiecții simultane, sesiuni live de Q&A cu invitați speciali și discuții din industrie ce vor fi transmise concomitent în toate spațiile festivalului din țările participante și online pe platforma festivalului (www.FoC-IFF.com).

Țările participante la prima ediție din acest an sunt Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud. Prin intermediul platformei de cinema online Festival Scope, dar și accesând alte platforme digitale, publicul fiecărei țări va avea ocazia să vizioneze împreună filme-reper și să participe activ la discuții online cu profesioniști din industria filmului, privind patrimoniul cinematografic și oportunitățile de cooperare dintre țări, doi piloni-direcții esențiale ale Festivalului.

„Evenimentele de industrie sunt mici pași în a ne cunoaște vecinii de meridian, cinefili și cineaști, oameni de cultură. Cred că este importantă constituirea unei platforme de dialog – fie că vorbim despre mijloace de cooperare, fie că vorbim poate de restaurare. În timp lucrurile se pot dezvolta frumos, dar pentru asta trebuie să avem un început bun și să îndrăznim”, povestește Mirona Radu, inițiatoarea Film O’Clock.

Filmele sunt amprentele istoriei asupra memoriei colective a unei națiuni, ajutând oamenii să înțeleagă, din punct de vedere estetic, politic și nu numai, punctele de vedere ale drumurilor comune. Cum poziționăm cadrul elitist pentru filmele de artă și, mai ales, pentru filmele clasice care au marcat începutul și etapele esențiale pentru cinematografia națională? Ce mijloace putem dezvolta pentru a ajunge la un public mai larg și pentru a aborda importanța patrimoniului cinematografic? Acestea sunt tipul de discuții care vor fi deschise în cadrul Conferinței pentru industrie: Dezvăluirea patrimoniului cinematografic.

„A pune la dispoziția profesioniștilor din țările participante un spațiu pentru întâlnire, prezentarea stării actuale a fiecărei industrii – mai ales în contextual actual al pandemiei care afectează masiv cinematografia, schimbul de know-how și conexiuni reprezintă o oportunitate care nu poate fi ratată. Conectarea se referă în acest sens nu numai la public, ci și la comunitățile de film actuale, creativii și experții din acest domeniu”, spune Ioanna Kryona, delegatul din partea Greciei.

Festivalul Internațional Film O’Clock își propune să reprezinte o platformă continuă de colaborare creativă și dialog între realizatori, de la ideea unui proiect până la prezentarea filmelor în fața publicului. Ce motivează coproducțiile internaționale de film? Discuția se oprește la bani, stimulentele pentru film și reducerile de impozite sau este altceva care face ca un proiect de film să avanseze ca o colaborare internațională? Cum creăm, finanțăm și distribuim poveștile astfel încât să reflectăm colaborarea internațională și să păstrăm particularitățile culturii cinematografice naționale? Aceste întrebări vor fi discutate în cadrul Conferinței pentru industrie: Oportunități de realizare a filmelor pe Meridianul 25 de grade longitudine estică.

Participarea este gratuită pentru evenimentele de industrie, pe baza înregistrării. Cele două conferințe se vor desfășura în limba engleză, iar lista detaliată a vorbitorilor și agenda evenimentului vor fi anunțate în curând pe site-ul festivalului: www.FoC-IFF.com.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*