Festivalul Transalvtanvs Fest. La porțile Imperiului: Viața de acum 2000 de ani, retrăită în weekend la Castrul Roman Jidova  

Festival de Reconstituire Istorică în Argeș. FOTO Consiliul Județean Argeș

Sute de iubitori de istorie sau pur și simplu curioși au venit, în acest weekend, la Castrul Roman Jidova, acolo unde Asociația Historia Renascita, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Muzeul Județean Argeș, a organizat prima ediție a festivalului de reconstituire istorică antică „Transalvtanvs Fest. La porțile Imperiului”.

Atât pentru cei mai mici, cât și pentru cei mari, voluntarii de la Asociația Historia Renascita și partenerii lor de la alte asociații din țară au oferit momente unice.

Castrul Roman Jidova a prins cu adevărat viață, dacii și romanii trăind în apropiere unii de ceilalți, așa cum probabil au făcut și acum două milenii. Vizitatorii, care au respectat restricțiile impuse de legislație împotriva răspândirii pandemiei de COVID-19, au putut vedea pe viu viața de zi cu zi a dacilor, dar și a romanilor militari. Cum se confecționau haine, bijuterii, unelte dar și arme, cum se antrenau dacii la trasul cu arcul și la călărit, mâncăruri pregătite după rețete de acum 2000 de ani și condimente care încă mai pot fi găsite și astăzi.

Nici romanii nu s-au lăsat mai prejos și au uimit publicul cu antrenamentele riguroase și exercițiile tactice.

Nu au lipsit nici concursuri precum tirul cu arcul, săritura, aruncatul bușteanului, aruncatul cu sulița sau trasul sforii!

Cele mai apreciate au fost demonstrațiile de luptă dintre daci și romani și prezentarea armelor și a vestimentației de război.

“Ne bucurăm că prin aceste eveniment reconstituirile istorice încep să prindă contur și în Argeș și mai ales că avem acest eveniment într-un loc atât de încărcat de istorie precum Castrul Roman Jidova, la frontiera romană de acum două milenii.

Vreau să mulțumim pentru sprijinul acordat Consiliului Județean Argeș, Muzeului Județean Argeș și Muzeului Municipal Câmpulung. Membrii Asociației s-au simțit minunat și pot să spun că, pe lângă majoritatea voluntarilor care sunt din zona Piteștiului, am avut prieteni voluntari care au venit din Constanța, Deva, Baia Mare sau Cluj. Nu pot decât să mă bucur că această ediție s-a încheiat într-un mod frumos și deja facem planurile pentru următoarea, care sperăm să fie în prima jumătate a anului viitor și ne dorim ca publicul să fie de la o ediție la alta din ce în ce mai numeros”, a precizat Cătălin Drăghici, președintele Asociației Historia Renascita.

Dincolo de partea de spectacol, evenimentul a avut și un rol educativ, desfășurându-se în incinta Castrului Roman Jidova, cel mai important punct de apărare de pe frontiera romană transalutană și cea mai importantă şi mai bine conservată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus (fortificație principală a frontierei Imperiului Roman), după cum a subliniat și Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș.

“Vreau să mulțumesc pentru inițiativă Asociației Historia Renascita care a încercat prin evenimentele pe care le organizează să arate oamenilor de astăzi viața de acum 2000 de ani și importanța istorică a acestor locuri.

Suntem pe o linie de graniță care separa Imperiul Roman de lumea barbară. Sunt 17 castre de la Dunăre până la Carpați și 10 dintre ele sunt pe teritoriul județului Argeș. Așadar, sper ca asemenea evenimente să devină o tradiție”, a menționat, printre altele, Cornel Popescu în deschiderea evenimentului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*