Expoziție temporară dedicată regelui Carol I, găzduită de Muzeul Național al Bucovinei

Expoziție temporară dedicată regelui Carol I, găzduită de Muzeul Național al Bucovinei

Muzeul Național al Bucovinei din Suceava va găzdui, în perioada 16 septembrie – 14 noiembrie, expoziția temporară Regele Carol I, ctitorul României moderne. Vernisajul va avea loc în data de 16 septembrie, la ora 11.00, la Muzeul de Istorie din Suceava.

Expoziția prezintă câteva dintre piesele de excepție din colecțiile cu Regele Carol I aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de obiecte emblematice ale colecțiilor regale. Expoziția se dorește a fi un omagiu adus marelui ctitor al României moderne, marelui suveran care a făcut istorie și va rămâne în istorie, Regele Carol I, primul rege al României.

În acest an se sărbătoresc 182 de ani de la nașterea regelui, dar și împlinirea a 140 de ani de la Proclamarea Regatului României în 1881. Pentru Principele Carol I, depunerea jurământului pe Constituția din 1866 a însemnat, după propria-i mărturisire, actul „cel mai solemn al vieții mele” și „pactul definitiv, care mă leagă pentru totdeauna cu destinele noii mele patrii, România”.

10 mai 1866, ziua urcării pe tron a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, avea să devină o dată istorică. Domnia lui Carol I, de aproape jumătate de secol, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare, a reprezentat una dintre cele mai prospere perioade din istoria României, epoca modernizării ei pe toate planurile, politic, economic, social și cultural.

În procesul de modernizare a țării de la începutul secolului XX, personalitatea Regelui Carol I se detașează în mod evident. Lunga sa domnie a adus, indubitabil, reale progrese: s-au construit căi ferate, poduri și șosele, s-a ridicat industria națională și s-a consolidat situația financiară a țării.

S-au dezvoltat orașele, de asemenea, au existat mari realizări pe plan cultural, printre care, înființarea Societății Academice, transformată în 1879 în Academia Română, construirea unor edificii de prim rang, cum ar fi: Ateneul Român, Palatul de Justiție, Palatul Poștelor, Palatul Casei de Economii și Consemnațiuni, Palatul Băncii Naționale, încurajarea stilului neoromânesc în arhitectură, ridicarea de statui și monumente cu caracter național, înființarea unor societăți și fundații culturale între care Fundația Culturală Carol I.

Lunga domnie a Regelui Carol I a însemnat, modernizarea și europenizarea României, care și-a obținut independența de stat și, ulterior, un loc binemeritat în rândul națiunilor europene, expoziția fiind o invitație la cunoașterea acestei impresionante perioade, considerate a fi cea mai înfloritoare din întreaga noastră istorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*