Au fost aplicate amenzi pentru turismul iresponsabil din zona Vadu

Plaja Vadu, invadată de turiști iresponsabili. FOTO ARBDD

În urma creșterii treptate a presiunii vizitatorilor, a campării neautorizate precum și a intrării cu mijloace motorizate pe zonele de plajă, în perioada 24-25 august, personalul împuternicit cu drept de inspecție și control din cadrul Comisariatului Regional Razim-Sinoie al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a efectuat o serie de acțiuni de verificare în zona Vadu.

Pentru camparea ilegală pe plajă, au fost aplicate sancțiuni contravenționale potrivit prevederilor Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și au fost înregistrate peste 50 de autoturisme staționate ilegal în zona plajei. Deoarece proprietarii au refuzat să ofere date de contact sau nu erau în apropierea mașinilor, aceștia urmează să fie identificați și sancționați contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Funcție de gravitatea faptei, ARBDD va aplica amenzi contravenționale cu valori cuprinse între 3.000 lei și 6.000 lei pentru persoane fizice și între 25.000 lei și 50.000 lei pentru persoane juridice.

Zonele naturale cuprinse în perimetrul RBDD au primit statut de Rezervație a Biosferei și Sit Natura 2000 pentru protejarea habitatelor specifice și a speciilor de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Plajele naturale neamenajate, cu flora și fauna locală, cu peisajul și caracteristicile zonei de coastă permit anumite activități turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun și reglementări specifice. Camparea și accesul cu mijloace motorizate pe plaje sunt strict interzise și sunt sancționate potrivit legii. ARBDD împreună cu autoritățile locale au dedicat anumite spații pentru parcarea autoturismelor și camparea turiștilor, situate în afara zonelor sensibile din punct de vedere al biodiversității.

„Datorită acestui statut special al zonei, în perioada următoare măsurile legale vor fi aplicate cu o intensitate sporită și în cooperare cu reprezentanții Ministerului de Interne. Pentru a evita sancțiuni nedorite, recomandăm turiștilor să se informeze, să cunoască activitățile permise într-o arie naturală protejată și să respecte condițiile de desfășurare a activităților în perimetrul RBDD”. O secțiune de informații utile se găsește pe site-ul www.ddbra.ro. De asemenea, în zonele de plajă, ARBDD a amplasat panouri de atenționare asupra modului în care se poate desfășura activitatea turistică“, a precizat Cătălin Țibuleac, guvernatorul Deltei Dunării.

.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*