Asociația Patronatului în Turism din Delta Dunării condamnă modul în care a fost gândit ordinul de prohibiție la știucă ce îi avantajează pe pescarii industriali

Asociația Patronatului în Turism din Delta Dunării atrage atenția asupra modului ilegal de redactare întocmire a ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale privind stabilirea perioadelor și zonelor de  prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor vii în anul 2018. Reprezentanții asociației spun că nu s-a făcut   consultarea partenerilor sociali prin introducerea aleatorie discriminatorie și fără un fundament științific asupra prohibiției pescuitului la știucă doar de către pescarii sportivi în favoarea pescarilor industriali și mai ales a proprietarilor de amenajări piscicole de pe teritoriul ARBDD .

Reprezentanții APTDD sunt de părere că ordinul creează restricții în zonă economică a ARBDD și cac trebuia să respecte procedurile UE de anunțare și oferire de compensații bănești pt daunele produse.

“Suntem șocați să aflăm că știucă e pe cale de dispariție doar pentru pescarii sportivi nu și pentru pescarii industriali și observăm că nu este publicat studiul științific cu toate anexele ei cu modul în care să făcut evaluarea pe întreg teritoriul ARBDD de câți specialiști în ce perioadă și mai ales cum. Menționam că Consiliul Științific AL ARBDD și nici ARBDD nu ține loc de ceea ce prevede legea”, au transmis reprezentanții Asociației.

Specialiștii considera că impactul negativ pe care îl are asupra turismului din deltă mai ales în perioadă de extrasezon respectiv aprilie-mai și octombrie-decembrie este un prejudiciu pe care Ministerul dorește să și-l asume. În plus, se trage concluzia că se dorește avantajarea proprietarilor de amenajări piscicole unde evident se poate păstra captură fiind pește privat.

În același timp nu înțelegem cum e protejată specia ȘTIUCĂ de acele pescarilor sportivi în comparație cu plăsele năvoadele sculele pescarilor industriali care pot reține știucă.
Deasemenea observăm că se instituie zonă de prohibiție totală în diverse alte “zone economice” de pe teritoriul ARBDD total aleatoriu fără studii bază științifică etc și putem da exemple fără a oferi compensații bănești celor afectați. Modul pompieristic total aleatoriu și discriminatoriu al PUNCTULUI DE VEDERE al ARBDD fără studii de evaluare a resursei și a tuturor pașilor prevăzuți de lege , de care dvs ați ținut cont fără a verifică dacă aceștia au făcut ceea ce prevede legea ne face să credem că există alte interese în acest sens altele decât cele legate de mediu sau peste.
În acest sens va rugăm să emiteți acest ordin doar cu respectarea strictă a legii și a statutului de site NATURĂ 2000 prin care această zonă devine obiectiv prioritar al UE în care statul nu poate interveni nemandatat și mai ales fără respectarea tuturor pașilor prevăzuți în directiva UE, cu consultarea publică a tuturor partenerilor sociali de pe un teritoriu mai mare că suprafața județului Brașov în care există 24 sate încă locuite de oameni și în care pescuitul și turismul reprezintă principală sursă de venit pt aceștia” au mai punctat reprezentanții APTDD.

Se speră că se poate aduce acest ordin în concordanță cu legea și directivele UE și că dialogul e calea rezolvării acestor lucruri și nu calea justiției.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*