ANAT: Informații utile privind călătoriile în Grecia

Grecia, o destinație preferată de mulți români. FOTO Paralela 45

Guvernul elen a stabilit, începând cu 1 iulie, modul în care țara îi va întâmpina pe călători, va efectua screeningul de diagnostic necesar și îi va menține pe toți turiștii în siguranță pe tot parcursul sezonului.

Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) este un element cheie în planificare. Toți călătorii sunt obligați să completeze formularul cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în țară, furnizând informații detaliate despre punctul de plecare, durata sejururilor anterioare în alte țări și adresa șederii în Grecia. Formularul poate fi găsit accesând următorul link https://travel.gov.gr/#/form.

Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Organizația Elena de Turism a transmis un set de precizări.

  • Astfel, formularul electronic contribuie la modernizarea monitorizării statistice a fluxurilor turistice și, prin urmare, la îmbunătățirea siguranței turiștilor. Grecia a promis să ofere vizitatorilor cel mai înalt nivel de siguranță, astfel încât să se poată bucura de vacanța lor, în condiții obișnuite, fără griji.
  • Acest formular nu este nou, se completa și înainte de această dată la punctele de frontieră și a fost creat în variantă electronică pentru o mai bună și mai rapidă deservire a călătorilor, acesta putând fi finalizat în numai câteva minute. Completarea formularului online este obligatorie. Turiștii sunt rugați să-l completeze, astfel încât să poată fi deserviți cât mai  rapid și să nu existe întârzieri la trecerile de frontieră.
  • Grecia a anunțat înainte de 15 iunie că România se află în primul grup de țări care pot trimite turiști în Grecia. Acest prim grup include țări considerate foarte sigure în privința pandemiei cu noul coronavirus, iar testele aleatorii vor fi efectuate cu frecvență scăzută. Probabilitatea testării cetățenilor români este foarte mică. Mulți cetățeni români au vizitat deja Grecia, s-au bucurat de vacanță, iar unii s-au întors deja cu cele mai bune impresii.
  • Procedura de testare este foarte simplă și rapidă (probe prelevate din gât și nas) fără să provoace disconfort. Nu există nicio obligativitate de carantinare după test, turistul este liber să își continue călătoria. Acesta va fi înștiințat doar în eventualitatea în care testul este pozitiv.

Protocol pentru pasagerii care sosesc cu avionul

  • Sosirea pasagerilor la poarta de sosire.
  • Transferul în zona în care se află personalul de screening și verificarea codului QR unic de răspuns rapid pe care fiecare pasager îl afișează pe ecranul telefonului mobil sau în formularul QR tipărit.
  • Personalul de screening direcționează pasagerii, în funcție de codul QR al acestora, fie către zona de screening, fie spre ieșire (zona de cerere a bagajelor sau controlul pașaportului). Până când rezultatele screeningului devin disponibile, pasagerii testați pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 de către o echipă de sănătate instruită sunt obligați să se auto-izoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). După finalizarea proiecției, acestea sunt direcționate către ieșire.
  • Toți pasagerii trebuie să respecte toate măsurile de igienă preventivă necesare (utilizarea măștilor și distanțarea fizică).

Protocol pentru pasagerii care sosesc pe mare

  • Sosirea pasagerilor care intră pe jos la poarta principală de intrare.
  • Pasagerii care sosesc în vehicule sunt direcționați către poarta specială de intrare.
  • Toți pasagerii sunt transferați în zonele în care este localizat personalul de screening și verifică codul unic de răspuns rapid (QR) pe care fiecare pasager îl afișează pe ecranul telefonului mobil sau în formularul QR tipărit.
  • În funcție de codul QR al pasagerilor, personalul de screening fie îi direcționează către zona de screening, fie îi permite să intre în țară. Până când rezultatele screeningului devin disponibile, pasagerii care sunt testați pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 de către o echipă de sănătate instruită sunt obligați să se auto-izoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarat pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). După finalizarea proiecției, li se permite să intre în țară.
  • Toți pasagerii trebuie să respecte toate măsurile de prevenire necesare (utilizarea măștilor și distanțarea fizică).

Protocol pentru sosirea la frontierele terestre

  • Sosirea persoanelor la punctul de control. Toate persoanele care intră în țară trebuie să depună un formular de localizare a pasagerilor (PLF) completat la sosirea lor.
  • Are loc verificarea pașaportului și controlul vamal iar codul QR unic de răspuns rapid (QR) al fiecărei persoane primite este verificat pe ecranul telefonului mobil sau pe formularul tipărit cu codul QR.
  • În funcție de codul lor, persoanele care intră sunt direcționate de către personalul de securitate, fie către zona de screening sau au voie să își continue călătoria până la destinația finală din țară, primind instrucțiuni de la personalul de frontieră, cu privire la, în special, la acțiunile necesare în cazul în care apar simptome de infecții respiratorii, caz în care trebuie să contacteze imediat Centrul de operații al Organizației Naționale de Sănătate Publică (EODY). Dacă persoanele care sosesc intenționează să aibă multiple opriri în Grecia, trebuie să declare acest lucru și să raporteze destinația inițială și itinerariul lor de călătorie pentru următoarele 7 zile. Unitățile mobile de sănătate EODY (KOMY) vor funcționa continuu la punctele de control la frontiera terestră.
  • Până când rezultatele screeningului devin disponibile, persoanele care sosesc care sunt testate pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 sunt obligate să se autoizoleze la adresa destinației finale, așa cum este declarată pe formularul de localizare al pasagerilor (PLF). Datele lor sunt introduse în sistemul de informații EODY, care este conectat la registrul COVID pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care cineva se dovedește pozitiv. După finalizarea proiecției, aceștia intră în țară, primind instrucțiuni cu privire la auto-izolare până la anunțarea rezultatelor screeningului.
  • Toți pasagerii trebuie să respecte toate măsurile de igienă preventivă necesare (utilizarea măștilor și distanțarea fizică / socială).

Vizitatori

Toți rezidenții permanenți ai ΕU + * vor putea continua să intre în Grecia.

* Regiunea UE + include țările din Spațiul Schengen (inclusiv Bulgaria Croația, Cipru și România), membrii asociați ai Spațiului Schengen (Islanda, Norvegia, Elveția, Lichtenstein), precum și Irlanda și Regatul Unit.

Zboruri

Începând cu 1 iulie, zborurile internaționale pot ateriza pe toate aeroporturile din Grecia. Zborurile directe din Regatul Unit și Suedia nu sunt permise (până la 15 iulie). Toate celelalte zboruri directe sunt permise.

Puncte de intrare terestre

La granița cu Bulgaria, intrarea este permisă numai la trecerea de frontieră Promachonas. La alte treceri de frontieră, intrarea este permisă numai pentru călătorii esențiale. La granițele cu Albania, Macedonia de Nord și Turcia, intrarea este permisă numai pentru călătorii esențiale.

Puncte de intrare maritimă (porturi)

Porturile Patra și Igoumenitsa sunt deschise.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*