Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța împlinește 60 de ani

Aeroportul International Mihail Kogălniceanu. FOTO Cătălin SCHIPOR

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța marchează 60 de ani de activitate.

Pe data de 3 mai 1960 prima aeronavă civilă a aterizat la aeroport, în urma eforturilor făcute pentru ca acesta să devină operațional pentru aviația civilă. Până atunci, pista cu o lungime de 2500 m era destinată doar aeronavelor militare.

Fostul comandant de aeroport, Gheorghe Constantin (1921-2017) își amintea evenimentul:

“Pe data de 1 mai 1960 urma să vină primul avion german cu turiști, IL18. Încep săpăturile fundației Aerogării și a dependințelor acesteia. O lună era la dispoziție până la primul avion, timp în care trebuiau făcute minimele aranjamente pentru a se putea primi în deplină securitate și siguranță avionul. S-a amenajat câte un spațiu pentru controlul vamal și pentru toate celelalte formalități. Aeronava asteptată a venit în data de 3 mai 1960,  nu în cea anunțată.  Turiștii au fost debarcați și poftiți în cele 2 corturi militare pe care le-am gasit la Eforie Nord, Unitatea I.C.S.A.P. Astfel a început activitatea la Aeroportul Mihail Kogălniceanu”, a povestit fostul comandant.

La 1 iunie 1962 s-a inaugurat construcția noii aerogări și a corpului tehnic cu turnul de control. În această perioada existau deja curse între Constanța și Milano, Oslo, Copenhaga, Stocholm, Helsinki, Londra iar până în 1966 se zbura și către Dusseldorf, Frankfurt, Viena, Zurich, Stockholm, Paris, Istanbul, Praga, Bratislava, Varșovia.

În perioada 1970-1971 se execută consolidarea fundației pistei vechi și prelungirea cu încă 1000 m a pistei betonate. Aerogara este dotată cu cabine Check-in pe fluxuri în 1986.

În următorii ani s-au efectuat reparații capitale ale infrastructurii aeroportuare: Terminale pasageri (Plecări/Sosiri) și balizaj luminos PDA.

A urmat implementarea Programului Strategic 2002 – 2015, pe parcursul căreia au fost realizate lucrări de reparații/modernizări ale unor obiective:

Finalizarea reparației capitale și modernizarea balizajului luminos la PDA

Reparație capitală la pista de decolare – aterizare

Separare fluxuri de pasageri și amenajare spații Schengen

Reabilitare și consolidare platforme staționare aeronave

Modernizarea și reabilitarea Sistemului electroenergetic

Tot în această perioadă au fost construite obiective noi: Terminal Cargo și remiza PSI.

În cei 60 de ani de aviație civilă pe aeroport, infrastructura și dotările aeroportuare s-au îmbunătățit continuu pentru respectarea noilor cerințe de siguranță și securitate aeroportuară, astfel încât pe aeroport au deservite de-a lungul timpului aeronave de tipul LI-2, IL-14, IL-18, BAC-1-11 400 și 500, Lockheed-1011, IL-62, TU-154, Boeing 737/747/777, Airbus 330, C5, C17, până la aeronava cargo AN 124.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*